Kohtalokas koulupäivä vei Eeva Haasasen hiihdon pariin – tutustu Postran tukemaan hiihtäjälupaukseen

Yleensä kilpahiihtäjät on viety ladulle jo pieninä ja perheeseen kuuluu lajin harrastajia. Eeva Haasanen pitää itseään taustansa puolesta vähän erilaisena hiihtäjänä. Vantaan Rekolasta kotoisin olevan Haasasen ura alkoi täysin sattumalta kolmannella luokalla koulun hiihtokilpailuista.

Kova into urheiluun näkyi jo ala-asteella ja päällekkäin saatettiin harjoitella puolta tusinaa eri lajia. Käännekohta löytyi kun Haasanen jäi kisoissa toiseksi. “Ilmoitin sen jälkeen, että haluan voittaa ja äiti laittoi minut hiihtokouluun”, Haasanen selittää.

Hiihdossa viehätti fyysinen haastavuus

Raskas ja monipuolinen laji vei mennessään ja pian Haasanen oli jo nostettu seuran kärkiryhmään. Se, että kovan kilpailuvietin omaava ja kovaa treenaamista rakastava Haasanen jäi toiseksi juuri hiihtoladulla on ollut onnekas sattuma, sillä ura on ollut kovassa nousussa siitä asti.

“Muutama vuosi sitten olin 40. sitten 15. ja viime vuonna Kontiolahden SM-kisoissa tuli jo 8. sija. Tätä kautta odotin tosi paljon ja tällä kehityksellä oltaisiin jo tavoiteltu paikkaa neljän parhaan joukossa”, Haasanen kertoo.

Kovaa työtä nuorelle urheilijalle

Nyt 17 vuotias hiihtäjä tavoitetaan Vuokatista. Takana on kahden kuukauden jakso Rovaniemellä, jossa kausi on saatu hyvin käyntiin hiihtoladuilla. Hiihtoliiton U18 valmennusryhmään kuuluvalle Haasaselle kertyy vuodessa lukuisia noin viikon mittaisia leirejä, treenejä on 15-20 tuntia viikossa ja kauden aikana kisaviikonloput päälle. Samalla pitäisi suorittaa lukio.

Sotungin lukion urheilulinjalla treenien ja kisojen vuoksi poissaoloja sallitaan joustavammin ja lukion voi suorittaa neljässä vuodessa. Seuran päävalmentaja pitää koulussa aamutreenit kolmesti viikossa.

“Se on itsestä kiinni miten pystyy tasapainottamaan opiskelua ja hiihtämistä. Ei ne kauheasti tue toisiaan, mutta tarkoitus on saada hyviä tuloksia myös koulusta. Olen 4-vuotiaasta saakka haaveillut lääkärin ammatista, mutta nyt keskitytään täysillä hiihtämiseen”, Haasanen sanoo päättäväisesti tavoitteenaan päästä edustamaan Suomea arvokilpailuissa.

Harrastajat kantavat huolta lajin tulevaisuudesta

“Jos etelässä ei ole lunta niin ei tule uusia nuoria hiihtäjiä. Se miten itse päädyin hiihdon pariin ja mitä kaikkea se on jo minulle antanut jää monelta saavuttamatta”, Haasanen pohtii. Edellisen kauden huono lumitilanne tuntuu jatkuvan etelässä ja kaiken päälle on tullut koronan aiheuttamat rajoitukset.

Kauden päätavoitteena ollut paikka nuorten PM kilpailuissa näyttää jäävän haaveeksi, ei kisakunnon vaan kilpailun peruuntumisen vuoksi. Myös yhteistyökuvioita on jäänyt koronatilanteen alle, mutta se ei tunnu painavan nuorta hiihtolupausta.

“Rakastan ulkoilua ja urheilua, se on parasta elämässä. Kaikki tekevät parhaansa, että päästäisiin hiihtämään ja yritän itse tehdä oikeita valintoja tilanteen ja ilmastonmuutoksen suhteen. Postran kanssa yhteistyö näkyy luonnollisesti instagramissa, aina voi treenata ja pysyä toiveikkaan”.

Eevan vinkit tulevaan kauteen:

1: Reippaasti latuja etsimään

Lumettajat tekevät parhaansa, että ladut saadaan auki heti kun mahdollista. Oittaalla, Tuusulassa ja Lahdessa voi päästä hiihtämään ihan alkukaudesta.

2: Murheet häipyy hiihtäessä

Hiihtäminen vapauttaa mielen ja keskittyminen karkottaa murheet. Ladulla pystyy keskittymään vain hiihtämiseen.

3: Ulkona on aina turvallista harrastaa

Laduilla on myös aina turvavälit kunnossa ja niitä kunnioitetaan myös lajin puolesta. Ulkoilu on parasta lääkettä, etenkin näin poikkeuksellisena aikana.

Eevan ja Postran yhteistä taivalta kohti tulevia kilpailuja voi seurata Instagramissa: https://www.instagram.com/postraxeevahaasanen/

Jätä kommentti

Asentajaksi?

Sinä korjausrakentamisen rautainen ammattilainen tai innokas nuori, arvostatko omaa työtäsi ja vakituista työpaikkaa?

Täytä kentät sekä liitä halutessasi mukaan ansioluttelosi (CV) ja vapaamuotoinen hakemus. Olemme sinuun yhteydessä asian tiimoilta!